Kupa, Maça, Karo, Uç: Kartlar Neyi Temsil Eder?
Bazı masa oyunları için gerekli malzemeleri toplamak oldukça zor olabilir ancak elinizde 52 kartlık bir deste varsa oynayabileceğiniz sayısız oyun var. Bu oyunlardan bazıları, dünyanın neresine giderseniz gidin, bizim kültürümüze özgü olsa bile farklıdır. kupa, maça, karo, sinek gibi bire bir oyun kartlarıylaPek çok oyunla karşılaşacak ve kesin kurallarına göre oynayacaksınız.
Kağıt oynamanın bu kadar uluslararası bir kabule dayanmasının nedeni, tarihin en eski oyunlarından biri olmasıdır. Yüzlerce yıl önce ortaya çıkan bu oyun kartları, bir dönem çok değerli oldukları için aslında soyluların oyunu olarak kabul edilmiş ve buna göre anlamlar kazanmıştır. Kupa, maça, karo, sinek ne demektir? iskambil kartları neyi ve kimi temsil ediyorHadi daha yakından bakalım.
Oyun kartlarının ilk kayıtları 10. yüzyıla kadar uzanıyor:
Oyun kartlarının anlamı ve yayılımına bakmadan önce, bu tür oyun kartlarıyla ilk kez nerede karşılaştığımızdan bahsedelim. Uzmanlara göre iskambil ve domino ile oynanan oyunlardan bahseden ilk ve en eski kaynak, 10. yüzyılda Çin’de yazılmıştır. Ancak bu kartlardan sadece yüzeysel olarak bahsedilmektedir. Bugün oynadığımız oyun kartlarına ne kadar benzediklerini bilmiyoruz.
Bildiğimiz şekliyle oyun kartları ilk olarak 14. yüzyıl Avrupa’sında ortaya çıktı:
Bugün bildiğimiz şekliyle ilk oyun kartlarına 1370’lerde Avrupa’da rastlıyoruz. İtalya ve İspanya’da görülen bu kartlar kıtaya Memlûk tüccarları tarafından getirilmiştir.Bu açıdan baktığımızda kesin olmamakla birlikte Çin’de oynanan iskambil oyununun bir şekilde Araplara geçtiğini ve buralardan tacirler vasıtasıyla Avrupa’ya tanıtıldığını söylemek mümkündür.
O dönemde kullanılan kartlar el işçiliği ile üretilmiş ve tek tek boyanmıştır. Yani her biri sanat eseri olduğu için son derece değerliydi. Tabii bu değerli zevk Avrupa’nın soyluları arasında hızla yayılmaya başladı. Hatta dönemin Fransa hükümdarının gerçek bir iskambil oyunu tutkunu olduğundan bahsedilir. Bu asil zevkin halka yayılması uzun sürmedi.
Matbaanın icadıyla kağıt oynamayan kimse kalmadı:
15. yüzyılın ilk yıllarında Almanya’da matbaanın icadıyla birlikte elbette sadece basılı kitaplar değil, aynı zamanda Oyun kartları gibi eğlence enstrümanları üretilmeye başlandı. Fransızların sanat eseri olarak ürettikleri oyun kartları artık matbaalarda daha basit ve daha ucuza üretilebiliyordu. Tabii buna en çok sevinenler halk oldu.
O zamana kadar oyunlar iki kişilik ya da zarla oynanıyordu. Kumar oyunları popüler olduğunda İskambil kartlarının uygun fiyatlara üretilmesi ve satılmasıyla kart oyunları moda oldu. Daha da ilginci, kadınların iskambil oynamaya yoğun bir ilgisi vardı. Hatta o dönemin sanat eserlerini incelediğinizde iskambil oynayan kadınların çekici figürler olarak tasvir edildiğini fark edersiniz.
Kilise durur mu, ceza yapıştırılır:
Tarihsel sürece baktığımızda eğlenmek amacıyla oyun oynamanın insanlık için oldukça yeni bir olgu olduğunu görüyoruz. İnsanlar bu tür oyunları kumar oynamak amacıyla oynarlardı. Oyun kağıtlarında da aynı şey oldu. Kumarbazlar böyle yeni bir oyun gördüklerinde hemen şeytana kandılar ve kumarı kendileri için çok daha eğlenceli hale getirdiler.
Tabii o dönemin hakim gücü olan kilise ve krallık bu durumdan rahatsızdı. Haksız sayılmazlar, ne de olsa kumar tüm kötülüklerin anasıdır. Fransız kilisesi ve kralı, 17. yüzyıl Kumar oynayanları ölümle bile cezalandırdı ve oyun kağıdı üretimi devlet tarafından devralındı. İngiltere 18. yüzyılda ibretlik bir tedbir aldı ve pul yasasıyla oyun kartlarının üretimini çok zorlaştırdı.
Oyun kartını tanıyalım:
14. yüzyıldan beri oyun kartları 52 kartlık bir deste olmuştur. Kupa, maça, elmas, kırmızı ve siyah sineklerden oluşan dört sınıfla ilgili 1’den 10’a kadar sayıların olduğu kartlarla Vale, kız, papaz adı verilen sembollere sahip kartlar vardır. Bunlara ek olarak bazı oyunlarda kullanılan iki adet joker kart bulunmaktadır. Standart deste 52’dir, ancak bazı oyunlar çok daha fazla kart gerektirdiğinden birden fazla deste kullanılabilir.
Karoların, sineklerin, kupaların, maçaların anlamı nedir? Oyun kartı neyi ve kimi temsil ediyor?
- Bardak
- maça
- Fayans
- Uçmak
Bardak
Fransızlar tarafından coeur ve İngilizler tarafından kalpler olarak adlandırılan kupa sınıfı oyun kartları, kalp gibi görünse de aslında bu formun orijinali bir kalkandır ve soylu sınıfı ve kiliseyi temsil eder. Kupa sembollerine bakarsanız hepsinin gülümsediğini göreceksiniz.
Elementi toprak olan cup sınıfı aynı zamanda. aşk, dostluk ve aile da demektir. Kupa sınıfında uşak La Hire, kız Judith ve papaz ise Fransa Kralı VII. Charles’ı temsil ediyor.
maça
Fransızların turna, İngilizlerin maça dediği maça, 14. yüzyılda Fransa’da yaygın olarak kullanılıyordu. Mızrak şeklinden uyarlanmıştıraskeri sınıfı yani orduyu temsil eder.
Öğesi hava olan maça sınıfı, bire bir ölüm, kader, ihanet da demektir. Maça sınıfında uşak Ogier The Dane, kızı Athena ve rahip Hz. David’i temsil ediyor.
Fayans
Fransızların carreau, İngilizlerin elmas dediği karo sınıfı oyun kartları, 14. yüzyılda Fransa’da olanlardır. ticari denizcilik işletmelerinde kullanılan karo formundan uyarlanmıştırve orta sınıfı temsil eder.
Elementi toprak olan kiremit sınıfı aynı zamanda. kariyer, para ve seyahat da demektir. Çini sınıfında uşak Julius Caesar, kızı Hz. Rachel, Yakup’un karısını temsil eder ve rahip, Truva Prensi Hector’u temsil eder.
Uçmak
Fransızlar tarafından trèfle, İngilizler tarafından kulüpler olarak adlandırılan sinek kartları sınıfı. yonca yaprağı şeklinde ve köylü sınıfını temsil eder. Bu nedenle sınıf değerine göre oynanan oyunlarda sinekler en çok boş kartlardır.
Elementi ateş olan sinek sınıfı da iş hayatı ve çalışma hayatı da demektir. Sineklik sınıfında uşak, Büyük İskender’i, Argeia adlı kızı ve rahip Sir Lancelot’u temsil ediyor.
Bonus: öğrendikten sonra dinleyin
Kupaların, maçaların, sineklerin, karoların anlamı nedir; iskambil kartları neyi ve kimi temsil ediyorŞunlar gibi sıkça sorulan soruları yanıtlayarak dünyanın en bilinen kart oyununun tarihçesinden bahsettik: Hatırlatalım, iskambil oyunları eğlence için mükemmeldir ama kumar aslında yasa dışı ve son derece israflı bir bağımlılıktır.