İsrail, İran’daki askeri tesisleri vurdu, Tahran sınırlı hasar bildirdi
Cumartesi günü erken saatlerde gerçekleşen bir dizi gece hava saldırısında, İsrail İran’daki askeri tesisleri hedef aldı. Tahran’ın iddiasına göre bu saldırılar “sınırlı hasara” yol açtı. Bu eylem, İran’ın bu ay başında gerçekleştirdiği saldırının ardından geldi, ancak İsrail’in saldırıları İran’ın en kritik petrol ve nükleer tesislerinden kaçındı. Bu karar, bölgesel çatışmaların tırmanması endişeleri arasında uluslararası itidal çağrılarıyla uyumlu görünüyor.
İsrail ordusu, uçaklarının füze fabrikalarını ve diğer tesisleri hedef alan üç dalga halinde saldırı gerçekleştirdiğini ve İran’ı misilleme konusunda uyardığını duyurdu. İki askerin ölümü ve bazı hasarlar olmasına rağmen, İran hava savunması saldırıyı etkili bir şekilde püskürttüğünü iddia etti.
Saldırılar, 7 Ekim 2023’te İran destekli Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ve ardından 1 Ekim’de İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan İran füze saldırısının ardından artan gerilimler ortamında gerçekleşti. İsrail’in Hizbullah’ın roket saldırılarıyla mücadele ettiği Lübnan’daki yoğunlaşan çatışma, bölgesel gerginliği artırıyor.
ABD dahil küresel güçler, her iki ülkeyi de ihtiyatlı davranmaya çağırdı. ABD özellikle İran’ın nükleer tesislerini ve petrol sahalarını hedef almaktan kaçınılması konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı, ülkenin meşru müdafaa hakkını ifade ederken, bölgesel barışa yönelik sorumluluklarını da kabul etti.
Durumdan haberdar edilen Tahran’daki yetkililer, İsrail’in saldırılarına verilecek yanıtın ölçülü olacağını belirterek, çok minimal hasar olduğunu ve birkaç Devrim Muhafızları üssünün vurulduğunu doğruladı.
İran medyası, saldırıların minimal etkisini göstermek amacıyla Tahran’ın Mehrabad Havalimanı’ndan görüntüler yayınladı. Yerel medya, başkent ve yakınındaki askeri üslerde saatlerce süren patlamalar olduğunu bildirdi. Ancak İsrail ordusu, İran’ın acil bir yanıt vermesini beklemiyor ve ülke içindeki kamu güvenliği önlemlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.
İsrail ordusu, İran’ın durumu daha da tırmandırması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu vurguladı. ABD’li bir yetkilinin doğruladığı üzere, saldırıların hedefleri arasında İran’ın enerji altyapısı veya nükleer tesisleri yer almadı. Biden yönetimi, İsrail’in eylemlerinden haberdar edildiğini ancak operasyona katılmadığını açıkça belirtti.
İran haber ajansı Tasnim, İran’dan orantılı bir tepki geleceği konusunda uyarıda bulundu, ancak herhangi bir spesifik misilleme eylemi açıklanmadı. Bu arada, İsrail saldırısı sırasında askıya alınan İran ve komşu Irak’taki uçuşların yeniden başlaması planlanıyordu.
Ürdün ve Suudi Arabistan, İsrail saldırıları için hava sahalarının kullanılmadığını bildirdi. İsrail Suriye’de herhangi bir operasyon doğrulamazken, Suriye devlet haber ajansı Cumartesi günü ülkenin merkezi ve güney bölgelerindeki askeri tesislere hava saldırıları düzenlendiğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve diğer yetkililer, operasyonu Tel Aviv’deki askeri komuta merkezinden izledi. Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırıların başlamasının ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile iletişim kurdu. Austin, ABD’nin bölgedeki personelini ve müttefiklerini savunma taahhüdünü vurguladı.
Suudi Arabistan, saldırıları İran’ın egemenliğinin ve uluslararası hukukun ihlali olarak kınadı. Müzakerecilerin, daha geniş çaplı çatışmayı yatıştırmaya yardımcı olabilecek Gazze’de ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması için çabalarını sürdürmeleri bekleniyor. Görüşmeler Pazar günü Doha’da yeniden başlayacak.
Reuters bu habere katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.